Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Пакетът мерки включва финансов стимул, разходи за квартира….
Обновена: 22 дек 2019 18:18 | 22 дек 2019 18:08, Елка Василева
520

Държавата ще плаща на българите в чужбина, за да се върнат и да работят у нас. Пакетът от мерки включва финансов стимул, поети разходи за наем на квартира, детегледач и езиков курс за член от семейството, който не владее български език.

Петър Илиев е сред българите, избрали да следват в чужбина. Той е студент втора година по информатика в Берлин и вече планира да започне работа в чужбина, разказва Bulgaria ON AIR.

От началото на следващата година държавата е готова да привлече хора като Петър обратно в родината, финансирайки ги с до 1200 лв. на месец за една година. Предвижда се покриване разходи за квартира, детегледач, а ако работата е в малко населено място с по-ниско заплащане, дотиране на заплатата. 

Финансовият стимул може да бъде получен, след като кандидатсващият има конкретна оферта и подписан трудов договор с български работодател.

Ангел пък е учил компютърни науки и математика във Великобритания, но се е върнал в България и работи по специалността си. Освен това се занимава с кариерни изложения за българи в чужбина, доказвайки, че бизнес средата у нас е привлекателна.

Според Ангел младите хора, завърнали се от чужбина, трябва на първо място да се заредят с търпение. Агенцията по заетостта ще разработи и интернет платформа, която ще съдържа информация за конкретни работни места, тенденции в заплатите, детски градини, лечебни заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
2
 
3
 
! Отговори
Джони преди 4 години
Аз за по-малко от 7 000 лева чисто след удръжките не се връщам.
411
0
 
0
 
! Отговори
Ирина преди 4 години
Че защо българите, които сме останали и се борим здраво да не получаваме нищо? Би трябвало точно тези, които са добре образовани, можещи, млади и работещи ТЕ да изкарват парите, а не да са потребители на социални услуги. Откъде-накъде! Създайте УСЛОВИЯ ЗА ДОБЪР БИЗНЕС. Даването на пари не върши работа. ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ и то качествено и съвестно. Дават ли си сметка, че българите в България ще намразят връщащите се българи по този начин. А не бива! Кой безумец ги измисля тези неща?!
410
1
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
Давай, робеее! Бачкай за 1200 лева! :D
409
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4000 лева и аз идвам пак....
408
0
 
0
 
! Отговори
мен до вас преди 4 години
Ей сега се връщам,само да си обуя маратонките😂😂😂😂
407
1
 
4
 
! Отговори
Цолк преди 4 години
Вие сте големи шегаджии!!! Има нещо, което се нарича реалност. И който е извън нея, си е за негова сметка! Наздраве!
406
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Освен, че сме най-бедната страна в ЕС вече станахме и боклукджийницата на Европа.
405
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Стига с тези политико-угодни статии ...вие не сте жрналисти. Какво ще върнете, те и бежанците не искат ***. В румъния вдигат пенсиите с 40%, вдигат детските намаляват ДДС... а нашите пенсионери ровят по кофите, умират деца от глад и липса на здравеопазване.Иначе постоянно четем как изпреварваме Румъния...ДА ама НЕ на светлинни години сме след тях
404
1
 
6
 
! Отговори
просто е преди 4 години
Направете диференцирани детски надбавки в зависимост от степента на образование : 30лв за липса на образование ,100 лв за основно, 300лв за средно, 600лвза висше и България ще живне.
403
0
 
8
 
! Отговори
Никога вече България преди 4 години
Проклети от бога ***-комунисти! Знаят само да грабят, лъжат и убиват......ГРЕШКА НА РАЖДАНЕТО!!!
402
1
 
2
 
! Отговори
балгари-боклуци! преди 4 години
До новото време5 века на нищо не се научихме а сега започваме ет нулата!
401
0
 
2
 
! Отговори
новото време преди 4 години
До Депото за *** ЕСБългари - ***!
400
1
 
5
 
! Отговори
Депото за боклук ЕС преди 4 години
Баклуци в България колкото искаш а търсим внос от цяла Европа! Дело на ГЕРБ-Бойко!
399
1
 
4
 
! Отговори
късни новини преди 4 години
как ще стане това. със задръстване на терминал 2.
398
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да попитам колко българи (от малки населени места), живеещи у нас, получават по 1200 лева месечна помощ от държавата за квартира, детегледач и т.н.?Някой дали се е замислял, че ако такава програма се направи точно за малките населени места, то хората няма да емигрират нито в София, нито извън България?
397
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само тези които не са бродили по ,,тежката тугбина'' и са си стояли дома,незнаят какво е болка по бащино огнище и България.Но кажете като се върнат хората какво ще намерят?.. Нали са тези същите политици с ,,партийна'' история и потекло които са на власт и днес.Та нали са същите милиционери които ни биеха по младежките забави и импровизирани дискотеки.Та нали местните бизнесмени до един са точно тези мутри от които избягахме навремето. ПРОБЛЕМЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,КОЯТО СТОИ МЕЖДУ
396
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата щяла да ме връща...аз да не съм УФСЪ като тия в РБ та да ме ранят, къпят и връщат.Аре сик... транзит глория мунди.
395
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ....ъъъъ... българин пише:"предателяТ най-мрази своя народ.....А българскияТ родолюбив Управник вдига цените"Ние с теб не сме сънародници!Какъв народ си ми ти бе?Седи си в РБ и плачи.Българите са свободни хора, които уважават свободата, а ти си роб, който не знае какво е това.
394
1
 
1
 
! Отговори
Шивачът преди 4 години
Не знам, не знам!
393
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми аз не ща назад!Искам напред!

Спонсорирани публикации